Van 't Schip: 'Ik zal vooral die jongens gaan miss
Door: Jeffrey
15 Juli 2004 | Nederland, Opmeer
Hoewel de Ajax-selectie op twee uur rijden van Amsterdam in trainingskamp is, was de vaderlandse pers vanochtend op de Toekomst. Daar werkten John van 't Schip en Marco van Basten hun eerste training met Jong Ajax af. Kort voor het begin van de training had Ajax te kennen gegeven bereid te zijn, mee te werken aan een eventuele overgang van Van 't Schip en Marco van Basten naar de KNVB. Beide trainers zullen wel werkzaam blijven bij Ajax tot er meer duidelijkheid is over de opvolging.
Hoewel een en ander nog niet contractueel is afgerond, lijkt het zeer waarschijnlijk dat de trainers van Jong Ajax het Nederlands Elftal gaan leiden. “Ik zou drie weken geleden nooit hebben gedacht aan een overgang naar de KNVB. Het is de laatste dagen met onze kandidaatstelling heel snel gegaan”, vertelt Van ’t Schip. “Eigenlijk zijn Marco en ik er pas serieus over gaan nadenken toen we de geruchten in de kranten lazen. We hebben het afgelopen jaar met Jong Ajax heel erg goed samengewerkt, maar een beslissing om samen Oranje te gaan leiden, neem je niet zo maar. Daarom zijn we dinsdag ook in Barcelona geweest om met Cruijff te praten.”
Ajax-legende Johan Cruijff had toen al in een gesprek met Henk Kesler van de KNVB aangegeven, de twee Ajacieden als meest geschikte kandidaten te zien. “Het is natuurlijk een enorme eer om dat te horen. Maar we wilden persoonlijk van Cruijff horen wat zijn inzichten waren.”
Bij Oranje zal de hoofdtrainer van Jong Ajax geen eindverantwoordelijkheid dragen. Die rol is toebedeeld aan Marco van Basten. “Maar eigenlijk doen we het net als nu gewoon samen. Hij zal echter naar buiten toe aanspreekpunt en eindverantwoordelijk zijn. Ik kan mij goed vinden in die verdeling en heb er enorm veel zin in.”
Zin had Van ’t Schip ook in het nieuwe seizoen met Jong Ajax. “Dat zeker! Maar het is nog niet rond dus laten we niet op de zaken vooruit lopen. Ik vind het in ieder geval heel sportief dat Ajax onze carrière niet wil dwarsbomen. Dat is ook naar ons toe een compliment. Daarom zal ik het hier ook missen. Vooral het werken met die jongens is, zoals vandaag, prachtig. In de voetballerij weet je het nooit, maar ik zou hier graag terugkeren. Ajax is namelijk mijn club!”
Ook Van 't Schip weet dat het nog niet zo ver is. Beiden zullen Jong Ajax de komende tijd gewoon blijven trainen en hun team niet zomaar in de steek laten. Ajax heeft bij de KNVB aangegeven dat, indien de trainers van Jong Ajax benoemd worden tot nieuwe bondscoaches, de club tijd nodig heeft om een waardige opvolger te benoemen.