Ajax sluit seizoen af met winst - Reisverslag uit Opmeer, Nederland van jeffrey - WaarBenJij.nu Ajax sluit seizoen af met winst - Reisverslag uit Opmeer, Nederland van jeffrey - WaarBenJij.nu

Ajax sluit seizoen af met winst

Door: Jeffrey

Blijf op de hoogte en volg

16 Mei 2004 | Nederland, Opmeer

Tilburg, 16 mei 2004
In de laatste competitiewedstrijd deed Ajax wat het als kampioen moest doen: winnen van Willem II. In een wedstrijd die pas tegen het einde van de eerste helft leuk werd, scoorden de Amsterdammers vijf keer in de Tilburgse zon. Anthony Obodai scoorde voor het eerst voor Ajax 1; de tweede en derde treffer schreef hij op zijn naam. Ook Daniël de Ridder sloot zijn seizoen mooi af met een eerste doelpunt.

In Tilburg stond niet veel meer op het spel voor de laatste competitiewedstrijd tussen Ajax en Willem II. Drie punten waren nog te vergeven, maar Ajax had de titel al binnen en ook voor Willem II viel er niet veel meer te behalen. Voor de gelegenheid liet Ronald Koeman, zoals hij al eerder had aangekondigd, Maarten Stekelenburg keepen, met het oog op het naderende EK.
In de eerste helft leek het lang geen echte wedstrijd te worden. Ajax viel aan, kreeg wat kansjes via Zlatan Ibrahimovic en Daniël de Ridder, maar echt gevaarlijk werden de Amsterdammers niet. Willem II liet het allemaal maar gebeuren.
Net toen het echt gezapig begon te worden, opende Ajax de score. Daniël de Ridder, die voor de derde keer deze week in actie moest komen, ging goed door aan de rechterkant. Vanaf de achterlijn wist hij knap voor te zetten. Blijkbaar had niemand het balletje nog verwacht, want er was weinig beweging voor het doel van De Vlieger. Tom Soetaers zag de bal ineens voor zijn neus en hoefde er slechts zijn hoofd tegen te zetten: 0-1.
Tot de laatste minuut van de eerste helft kon Stekelenburg nauwelijks laten zien waarom hij als derde keeper met de selectie van Advocaat mee moet naar Portugal. Twee voorzetten die hij makkelijk kon vangen waren geen echte uitdaging voor het keeperstalent. In de laatste minuut voor de rust echter kwam zijn moment. Oskam vond dat Zdenek Grygera teveel aan het shirtje van Romano Denneboom hing en legde de bal op de stip. In eerste instantie redde Stekelenburg op de inzet van Tom Caluwé. Hij dook goed naar de rechterhoek en hield de bal met zijn hand uit het doel. Maar als een duveltje uit een doosje stond daar ineens Caluwé die vervolgens makkelijk profiteerde uit de rebound.
Na de rust bleef aanvoerder Rafael van der Vaart achter in de kleedkamer. Anthony Obodai verving hem en deed dat met verve. Meteen na de rust was de Ghanees een aantal malen nuttig in de verdediging, enkele minuten later was hij in aanvallend opzicht waardevol. Een voorzet van Daniël de Ridder schoot hij binnen en zo bracht hij wat meer leven in het Willem II-stadion. Ook daarna was Obodai een aantal malen in een flits vanaf het middenveld in de aanval te vinden.

Nadat Willem II langszij kwam door een kopbal van Bart van der Eede was het dezelfde Obodai die Ajax weer op voorsprong bracht. Koeman: ,,Obodai bracht met zijn spel meer diepte en dat hadden we nodig. Het bracht hem een aantal keer voor het doel en het is een kwaliteit van hem die andere middenvelders missen. Rafael van der Vaart bijvoorbeeld heeft die versnelling niet en daardoor was er in de eerste helft te weinig aansluiting naar Ibrahimovic.''
Er ontstond meer ruimte op het middenveld wat de aantrekkelijkheid van de wedstrijd ten goede kwam. Ajax combineerde wat vlotter en liet de meegereisde aanhang enkele vloeiende aanvallen zien. Maar ook Willem II profiteerde van de ruimte en kon het de Ajax-verdedigers af en toe lastig maken. De laatste tien minuten zaten de spelers van Willem II er echter doorheen, zoals coach André Wessels na afloop toegaf. Dat bood Daniël de Ridder de kans om ook zijn seizoen met een doelpunt af te sluiten. In stijl, met een mooie lob over keeper De Vlieger. Even daarvoor had Ibrahimovic zijn seizoenstotaal al op 13 gezet.
,,We wilden het seizoen graag goed afsluiten en dat hebben we gedaan'', sprak Koeman na afloop. We speelden redelijk goed vanaf het begin. Een aantal mogelijkheden hebben we niet goed benut, maar in de tweede helft kregen we meer ruimte. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd goed uitgespeeld'', vond de trainer.